Mill-Junction-silos-residence

Mill Junction: Ten-Storey Building Built Inside Five Abandoned Silos

Situated in the Newtown district, rebuilt in 1904 after a fire set off by the fire brigade to eradicate an epidemic of bubonic plague (previously the area was called Brickfields because of the large quantity of clay present, used for the production of a conspicuous number of bricks), the building is strategically placed close to the railway.

There are 375 beds available, organised in single and double rooms (in the containers) and apartments (inside the silos). 

Living at Mill Junction gives a student access to:

  • Free WiFi
  • Study Rooms
  • Lounges and a Computer Room
  • A Climbing Wall
  • A Gym
  • Games Rooms
  • Roof Top Entertainment Area
  • 24 Hour Security with Finger Print Access
  • Weekday shuttle service to the main Wits and UJ campuses.

Mr Lapham says that it’s the positive reaction from the community that drives the company to continue to meet the needs of the country’s young population, “Reusing these structures often provides for an artistic and eclectic look and feel, which appeals to people wanting to establish their own individuality. This alternative development approach, as compared to traditional building methods involving bricks and mortar, has guided our more recent property acquisitions and designs.”

When observed from the outside, Mill Junction presents itself as a landmark with a contemporary feel, with a nod to nostalgic adorers of Kevin Lynch, lately obscured by the incessant and uncontrollable standardisation/globalisation of projects for student accommodation.

Sources: domusweb.it and inhabitat.com

Mill-Junction-silos-residence

Mill-Junction-silos-residence

Mill-Junction-silos-residence

Mill-Junction-silos-residence

Mill-Junction-silos-residence

Mill-Junction-silos-residence

Mill-Junction-silos-residence

Mill-Junction-silos-residence

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *